Les Cavalleries de Cal Pons
Puig-reig

Bosquet de Cal Pons
    Bosquet de Cal Pons

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Edifici de planta rectangular, cobert a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana principal. Consta de planta baixa i primer pis aquets amb eixida d'arcs de mig punt rebaixats. L'edifici, inicialment destinat a cavalleries i a habitatges dels jardiners de la colònia, es fet amb bons materials, pedra en els murs i maó vist en les obertures.

Josep Pons, l'any 1875, comprà els terrenys de Cal Garrigal -que posteriorment amplià amb la compra de més terrenys de masies dels voltants- amb la intenció de construir-hi una colònia industrial. L'any següent obtingué el permís d'aprofitament industrial de l'aigua del riu Llobregat i seguidament féu construir la resclosa, el canal, la sala de turbines i la fàbrica, que s'inaugurà l'any 1880. Al costat de l'espai industrial es començaren a construir, també, els habitatges on haurien de viure els treballadors de Cal Pons. Aquests habitatges, construïts en dues etapes diferents (1875 i 1890), formen el carrer d'Orient, el més emblemàtic de la colònia. Els majordoms i els encarregats vivien en pisos annexos a la fàbrica, mentre que els habitatges del carrer de la Baixada i de la plaça del Centre, on hi havia la botiga, el cafè, la fonda, el forn de pa i altres serveis, foren ocupats per famílies vinculades als serveis de la colònia.
    Les cavalleries es van construir al costat de la Torre Nova; el 1906 allotjaven les quatre eugues i dos pollins; sobre l'estable vivien els jardiners.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982 R.SERRA i R.VILADES: la colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Berga, Ambit de Recerques del Berguedà 1987.