Les Canes (Via Romana)
Centelles

Molí de les Canes s/n
    Sortida d'Hostalets de Balenyà en direcció a la cantera d'àrids.

XV-XVI
    Es desconeix
    Regular
    Hi ha trams que està millor conservat que altres, el tram més proper a la C-17 s'ha vist afectat en part per les obres de millora als accessos de Centelles.
    C.C.A.A. Núm. 7
    08066A001000980000UP
    Jordi Petit Gil

El tram excavat té uns 9,5 metres de longitud i segueix en direcció est-oest en 8,1 metres, després gira en direcció nord, segurament en direcció Centelles i la Plana de Vic. La via, de 2 metres d'amplada, està formada per una pavimentació de còdols de riu de tamany petit i mitjà. Longitudinalment, la via està delimitada per dos murs de pedra lligada en calç, amb un gruix de 40 cm, cada un. D'aquesta manera, l'amplada total de la via és de 2,8 metres. El mur, situat al sud de la via té 2 forats de secció quadrada a uns 10 cm del terra de la via, que fan de desaigüe. Aquest mateix mur, consta de dues fases constructives i es troba realçat respecte a la seva forma original, el darrer tram està construït amb pedres lligades amb ciment.

Segons les intervencions arqueològiques realitzades, la via consta de 3 fases constructives. Una primera fase inicial que correspon al moment de construcció de la mateixa via en època alt medieval. Una segona fase amb reformes corresponents, ja en període baix medieval, i finalment, en època contemporània serà quan es modifiqui el mur sud.

Per arribar s'ha de sortir per Aiguafreda, travessar la carretera per sota del pont i agafar el primer camí que ens trobem a mà dreta, que creua el riu fins a arribar a la casa de les canes. Un cop allà s'ha d'agafar el camí que porta al molí i allà trobem la via empedrada medieval.
    Per altre banda aquesta via es coneix com a via romana, tot i que es probable que el traçat que segueix sigui utilitzat en períodes romans com a via de comunicació natural entre el territori d'osonenc i la costa de Barcelona. Les intervencions arqueològiques realitzades només han permès documentar restes medievals.

En 1996 i 1997 es van fer dues excavacions degut a l'instal·lació d'un gasoducte.
    En 2009 i degut a les obres de millora dels accessos a Centelles de la C-17 va haver un seguiment fet per part de l'empresa ACTIUM SL.

- Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Centelles. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya.
    - PLADEVALL, Antoni (1987). Centelles. Aproximació a la seva història. Ajuntament de Vic.
    - PLADEVALL, Antoni (1981). Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Osona. Fundació Enciclopèdia Catalana