Les alzines de Can Banús
Santa Perpètua de Mogoda

Bé catalogat
    si, CCAA, n. 12225
    Generalitat de Catalunya
    Goretti Vila i Fàbregas

El jaciment les alzines de Can Banús es caracteritzava per ser un conjunt arquitectònic format per dos forns, anomenat les Alzines de Can Banús per ser el topònim adjudicat a aquest emplaçament, i per la proximitat a la masia de Can Banús. S'ubica en una zona de masies i explotacions rurals als afores del nucli de Santa Perpètua de Mogoda, al sud-est del terme municipal en un espai convertit en zona industrial i que acull el CIM Vallès.
    Els dos forns són independents però associables entre si.
    La zona ocupada actualment pel CIM Vallès es troba delimitant per ponent l'espai natural de Gallecs, caracteritzat per un espai de paisatge suau, ondulats i trencat per algunes rieres, amb forta ocupació humana.
    El motiu que dugué a excavar i documentar els forns l'any 1995 fou la urbanització immediata del sòl, amb la construcció d'un centre integral de mercaderies en una zona on, durant els desbrossaments de terres inicial es feren evidents dos forns, un per a la producció de calç i un altre per produir materials constructius (maons o teules), ubicats propers entre ells i en un marge prop de la carretera C-59.
    Els dos forns es troben a 120 m de distància de la masia de Can Banús.
    La intervenció en els forns es plantejà amb una neteja prèvia de cadascun d'ells, un desbrossament de l'entorn i delimitació de l'entrada de cadascun.
    El forn 1 és de planta rectangular (410 x 340cm) amb una alçada màxima conservada de gairebé 7m. Queda dividit interiorment en dues petites cambres de combustió sobre les quals hauria anat disposat algun tipus de graella. Servia per a la producció de teules i maons, per a la construcció. Dins el forn s'ha documentat un estrat d'enderroc o abandonament amb pedres, peces d'obra i fragments de ceràmica de cronologia contemporània que cobria una capa poc potent de guix, cosa que fa pensar que el forn hagués servit també per produir guix. El forn 2 és de planta circular de 390cm de diàmetre amb una alçada màxima conservada de gairebé 6,5m. Respon a la tipologia típica dels forns de calç, de planta circular i amb una porta a mitja alçada que dóna entrada a la cambra de combustió situada a la part inferior i delimitada per una estructura interior de pedres i calç molt compacta. L'entrada conserva un corredor de 270cm de llarg que s'eixampla cap a l'exterior, delimitat per sengles murs de còdols i maons lligats amb morter de calç. El director de la intervenció arqueològica planteja la hipòtesis que els dos forns puguin estar vinculats a la masia de Can Banús.

El jaciment va ser decobert durant els treballs de prospecció realitzats amb motiu del desdoblament de la carretera C-59 (antiga B-143).

SERVEI D'ARQUEOLOGIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. (2009). Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).