L'Era d'en Reus
Sant Hipòlit de Voltregà

Carrer del Puig, 78
    A l'extrem sud-est del terme municipal, prop del carrer de Mossèn Jaume Arbóç i Tort

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular i amb un jardí posterior. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció, i sostingut amb una solera de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada al sud-est. En general, la construcció compta amb obertures rectangulars amb els emmarcaments arrebossats, amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament. Les finestres dels pisos superiors tenen els ampits de pedra motllurats, alguns d'ells restituïts. Compta amb tres portals d'accés, dos per la façana principal i un altre des del carrer del Puig. Destaquen tres grans carreus de pedra conservats a la cantonada de llevant de l'edifici i un antic portal reconvertit actualment en finestra, que està bastit amb carreus de pedra i situat a la façana nord-oest. La construcció es completa amb un volum rectangular adossat a la façana nord-oest, que està cobert amb teulada d'un sol vessant i amb una terrassa posterior. Alhora, adossat a aquest volum i a la façana sud-oest de la construcció, hi ha un altre cos de planta rectangular amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un nivell. Ambdós volums compten amb un gran porxo situat a la planta baixa, i obert al jardí mitjançant una successió d'arcs de mig punt amb les impostes motllurades. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats, amb un sòcol bastit amb còdols de riu i pintat amb un to marronós, disposat a les façanes nord-est i sud-est.

Per la festa del barri de la Gleva, la imatge de la Mare de Dèu de la Gleva situada a la seva capelleta de la plaça de la Gleva és portada pel veïns del barri fins al costat d'aquesta casa. Allà li munten un altar ornamentat amb decoració i ofrenes florals fins que la porten a l'església, on es fa la missa. Després la tornen a l'altar fins al moment de retornar-la al seu lloc d'origen.

ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 54-55.
    Informació oral: Miquel Serra i Mª Àngels Maideu [Entrevista: 03-02-2020].