L'Avenc
Tavertet

Cingles de l'Avenc
    Emplaçament
    Des del nucli urbà de Tavertet s'ha d'agafar una pista forestal que surt en direcció nord-est vorejant la cinglera de l'Avenc.
    1.044 m

42.00525
    2.44191
    453784
    4650510
    08280 - 154
    XIII-XX
    BCIN. R-I-51-0005737-00000. Decret 08-11-1988. BOE / 05-05-1949.
    Sí, CC.AA: 11856 / IPA: 1820.
    001903200DG55A0001SF
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa i dues plantes pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada al sud-oest.

El portal és gran i adovellat, amb un escut a la dovella central. S’hi obren tres finestres cisellades al primer pis i altres tres, al segon.

La finestra central del primer pis és de forma rectangular i, per sobre, hi ha dues cartel·les. La part superior té un trencaaigües als extrems, amb escultures de rostres humans. La llinda és d'arc còncau i l’intradós decorat amb arquets trilobulats i rostres humans. Els brancals presenten columnes cilíndriques.

La finestra de l'esquerra té un trencaaigües amb rostres humans. A la llinda hi ha una sanefa i un rostre humà. Els brancals presenten formes geomètriques.

La finestra de la dreta té un trencaaigües amb forma cilíndrica. L'arc és conopial i les impostes són decorades amb rosetes.

Al segon pis s’hi obren dues espitlleres, a banda i banda, de la finestra central.

A la façana sud-est, al primer pis, hi ha una finestra amb un trencaaigües acabat en forma cilíndrica i, al centre de la llinda, un escut datat l’any “1557”.

A la part nord-oest s´hi adossa un cos, més baix i de planta rectangular cobert a dues vessants.

La masia va ser objecte d’obres d’excavació arqueològica en el decurs de la seva restauració, entre els anys 1999 i 2000, que va permetre documentar les seves diverses fases constructives.

Al sector oest de la casa, es va documentar un mur arrasat, construït amb grans blocs de pedra en fileres horitzontals lligats amb morter de calç, datats entorn els segles XII i XIII, moment de construcció del mas.

El cos oest de l’actual edifici, cal situar-lo entorn els segles XIV i XV, amb nombroses reformes que arriben fins al segle XVIII. És de planta rectangular i, al mur nord, hi ha adossat un forn de planta circular, construït al segle XVIII. A l'interior, es van documentar nivells arqueològics dels segles XII i XIII, que no tenien relació directa amb els murs de la construcció.

El cos de l'edifici situat a ponent és de planta rectangular i consta de tres plantes; la coberta és de teula àrab, a dues vessants, d'època gòtica-renaixentista. L'aparell constructiu és de pedres tallades disposades horitzontalment, lligades amb morter de calç.

La "domus de l'Avenc" es troba documentada l'any 1234, en el diplomatari de Sant Bernat Calvé, bisbe de Vic.

Segons consta en un document de l’any 1292, la casa era propietat del senyor Guillem Avenc. Des de principis del segle XI pertanyia als cavallers Sacosta, succeïts pels Avell.

Va ser reformada i ennoblida al segle XVI.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

NEBOT, N.; PRIDA, D. (2000) Memòria de les intervencions realitzades al Mas l'Avenc

(Tavertet, Osona). Mem. Núm.: 2930. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.