L'Arola
Calders

A la sortida de Calders, al costat de la ctra. N-141, passat el Km. 17.

XVII-XIX
    Jordi Piñero

Masia de planta més o menys quadrada. Té planta baixa més un pis i golfes, amb coberts a la part oest i nord. Originàriament la façana principal era a la part de ponent, que conserva el portal adovellat. El cos residencial és una construcció exteriorment austera. L'element més destacat és la galeria de la cara est, amb dues tines que desembocaven al celler. La planta baixa tenia celler, un graner i estables. El primer pis acull l'habitatge, amb una sala i cuina molt interessants. Conserva el mobiliari propi del segle XIX, amb imatges de sants, reliquiaris, calaixeres, etc.

-Conserva objectes interessants: eines, peces de ceràmica, màquina de ventar, garrafes, etc.
    -Conserva un interessant col·lecció de reliquiaris.
    -Anteriorment hi havia hagut un trull.
    -Inscripcions: 1722 (balcó), 1690, 1694.

La notícia més antiga data del 1107, any en què el mas "Herola" fou donat al monestir de Sant Benet de Bages per cenobi en retenir injustament uns terrenys. El 1690 l'estructura de la casa va ser reformada. A mitjan segle XVIII s'hi afegí la galeria del nord. L'actual propietari, de cognom "Arola", és descendent de la família que ja habitava el mas en època medieval.

-Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, p. 79, 194.
    -FLUVIÀ i ESCORSA, A.: "Castell de Calders", a Els castells catalans, vol. V., Dalmau, R. Editor. Barcelona, 1976, p. 520.