L'Armentera
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel camí que surt a mà esquerra just abans del pk 4 de la carretera a Tavertet BV-5207.

Catàleg de béns a protegir POUM 2007, M111. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa i un pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, actualment situada a tramuntana.
    Presenta diversos cossos annexos, fruit de les diverses ampliacions de la casa al llarg del temps. S'observen dos volums marcats pel traçat de la teulada, un adossat a la façana sud, amb funció de porxo. Hi ha uns annexes a la façana est, antics coberts reconvertits en dependències de la casa de colònies.
    Les obertures, que són de pedra treballada i també de totxo, només presenten distribució simètrica a la façana de migdia, antigament la principal, on hi ha el porxo i quatre finestres.
    Les mides aproximades de l'edifici són 12 m de llargada per 11 m d'amplada. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç; les façanes nord i oest estan arrebossades.

El nom podria provenir "d'arment" o "d'armenter" o sigui, pastor de bestiar gros.
    Les referències documentals més antigues de la casa són del segle XIV.
    En aquesta casa va servir en Toni Gros, fundador de Cantonigròs.
    Consta en el "Nomenclator de la Provincia de Barcelona. Partido Judicial de Vich" de l'any 1860, com a casa de pagès.