L'Alzina de Dalt
Avinyó

650 m al nord del Mas Roqueta

La masia està abandona i corre el risc d'enrunar-se
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Casa de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 1275 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista i a l'interior s'observen alguns murs de tancament en tàpia. La masia té intervencions i modificacions de diferents èpoques: a la façana principal hi ha un reforç estructural de pedra, ampliació vertical i canvi de coberta, intervenció en les finestres, algunes segellades i altres noves, hi ha una torre de construcció més recent en obra, així com un porxo. Hi ha una doble porta adovellada, a la façana principal amb escut i a la lliça. Les obertures són emmarcades amb pedra carejada i molt treballades a la façana principal. El cos annexat a la façana principal té un cos de galeries. Té coberts. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

La masia de l'Alzina és una de les explotacions agropecuàries més grans del terme d'Avinyó; situada al sector d'Horta, històricament estava vinculada al castell d'Artés, domini de la Seu Episcopal de Vic, i a la parròquia de Santa Maria d'Horta. En el fogatge de l'any 1553 s'esmenta ja l'existència de la família Alsina: "Antich Alsina i Joan Pau Alsina".

- IGLESIES, Josep, El Fogatge de 1553, Fundació Vives i Casajuana, 1979.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.