L'Alzina de Baix
Avinyó

650 m al nord del Mas Roqueta

XV-XVIII
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

La masia consta de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 410 m2 i fou construïda sobre la roca natural. S'hi accedeix a través d'un baluard. El sostre de la planta baixa és amb volta i es troba reforçada per un mur. Els murs són de pedra vista, i presenta un reforç a la façana principal. La coberta és totalment refeta, és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. El ràfec és de dues rengleres de rajoles ceràmiques. La inscripció més antiga que trobem és datada de l'any 1417. L'antiga paret exterior ha quedat dins la casa, atès que el segle XVIII aquesta s'amplià, hi ha llindes a la porta principal i a una de les finestres. A la façana lateral trobem un cos de galeries de quatre pòrtics horitzontals. La casa conserva gran part de la seva estructura original. Hi ha una era que ha estat restaurada i s'observa un volum adossat que antigament fou una pallissa, així com dos coberts. Se situa en un entorn rural.

Situada al sector d'Horta, històricament estava vinculada al castell d'Artés, domini de la seu episcopal de Vic, i a la parròquia de Santa Maria d'Horta. En el fogatge de l'any 1497 ja s'esmenta el mas de En Alzina, i en el fogatge de l'any 1553 apareix l'existència igualment de la família Alsina: "Antich Alsina i Joan Pau Alsina".

- HERMS, Atilà (1929). Geografia Comarcana. Avinyó, a "Butlletí del Centre Excursionista Comarca del Bages", Manresa.
    - IGLESIAS; Josep (1979). El Fogatge de 1553. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER i ALÓS, Llorenç (coord.). Història del Bages, vol. I, Ed. Parcir, Manresa.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.