Laberinto I - Torrelavit
Torrelavit

XXI
    Manuel Fontiveros Sánchez
    Ajuntament de Torrelavit. c/del Molí, 29, Torrelavit
    Oriol Vilanova

Escultura abstracta exempta monocroma realitzada amb acer corten, peltina de base i pedra imitació de marbre feta amb fibra de vidre. L'escultura està realitzada a partir de dues columnes d'acer cortén col·locades verticalment. La columna inferior es recolza directament a terra, mentre que la superior es recolza un bloc de pedra imitació de marbre fet amb fibla de vidre, que resta, així, atrapat entre les dues columnes. El tancament sobre el bloc de pedra es realitza a partir d'un entramat d'acer cortén en forma de laberint. És una escultura ben proporcionada, composada a partir d'un eix vertical, sense clarobscurs estridents. Té unes dimensions màximes de 2,80 metres d'alçada x 1,38 cm d'amplada x 60 cm de profunditat.

Segons l'autor de la peça, Manuel Fontiveros, el bloc de pedra representa els contorns del municipi de Torrelavit, tapat parcialment pels racons sinuosos d'un laberint metàl·lic. L'autor vol fer així una reflexió sobre la identitat dels pobles de l'Alt Penedès, analitza la seva realitat i els canvis econòmics i conjunturals que afecten la seva estructura urbana. Fontiveros relaciona la creació artística amb la filosofia contemporània i opina que l'acceleració i la mobilitat desenfrenada que dominen la nostra vida actual estan relacionades amb la dinàmica de la ciutat que es produeix en part per la nostra facultat de practicar un cert nomadisme enfront a la vida més sedentària del segle XX. Des d'aquesta perspectiva l'escultor explica que l'obra projectada en referència a la concepció del "Laberinto I - Torrelavit", fa reflexionar l'espectador sobre els valors d'identitat i de simbologia del poble de Torrelavit, els quals al llarg de les últimes dècades han anat perdent rellevància degut als diferents canvis socials i culturals com a resultat de les transformacions principalment geogràfiques del poble, causades per la immigració i per la creixent aparició de vivendes de segona residència. Per tant el "leitmotiv de la creació d'aquesta escultura és la preocupació per les transformacions naturals que pot absorbir el paisatge de l'Alt Penedès sense perdre la seva identitat, i la necessitat d'expressar-ho en un llenguatge artístic contemporani.

Aquesta escultura fou la guanyadora del 2n concurs d'escultura urbana o Escultòric de Torrelavit (EdT), que es va celebrar a Torrelavit entre els dies 5 de juliol i 27 de setembre de 2009. El premi d'escultura EdT va néixer fruit d'una iniciativa municipal, desenvolupada per l'alcalde, senyor Ramon Riera i l'equip de govern municipal constituït després de les eleccions celebrades la primavera de l'any 2007. Sota la coordinació de la crítica d'art Johanna van der Pas, a l'edició de l'any 2009 es van presentar al concurs un total de 19 escultures, 7 de les quals el jurat, format per experts qualificats, va decidir que podien optar al premi, valorat en 9000 €. Del 5 de juliol al 27 de setembre els escultures restaren exposades a la via pública, per tal que els ciutadans de Torrelavit poguessin escollir amb el seu vot quina seria la guanyadora, i per tant, la que es quedaria permanentment a Torrelavit. Amb 64 vots, "Laberinto I - Torrelavit", de Manuel Fontiveros Sánchez, resultà l'obra guanyadora. Manuel Fontiveros Sánchez (Barcelona, 1985) és un escultor jove que, malgrat la seva edat, ha realitzat varies exposicions i activitats artístiques. L'any 2009 finalitzà els seus estudis d'art al Departament d'Escultura de la Facultat de belles Arts de la Universitat de Barcelona. També el 2009 quedà finalista en el II certamen d'escultura d'Edeta i exposició col·lectiva que s'han dut a terme a l'Ajuntament de Llíria (València). En el mateix any obtingué el primer accèssit a la XIII edició del concurs d'escultura Pere Jou a Sitges, i realitzà l'exposició individual titulada "Creixent" a La Sala de la ciutat d'Igualada.

AJUNTAMENT DE TORRELAVIT (2009): "Escultòric de Torrelavit 2009". Catàleg de l'exposició. Torrelavit.