L'Abellar
Sant Boi de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    A 1150 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 12'650

Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Jordi Compte i Marta Homs

L'Abellar està situat en un punt lleugerament elevat al nord-est de Vila-rasa i a l'oest del Purgatori.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per diversos volums adossats de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, alguna de les quals ha quedat integrada al mur denotant diverses etapes constructives. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta, una finestra reformada emmarcada amb pedra treballada, un portal emmarcat amb pedra treballada, a la llinda del qual hi havia inscrita la data de 1611 (actualment es troba erosionada) i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una eixida de dues obertures amb pilar central de maó, quatre finestres emmarcades amb pedra treballada, una de les quals tapiada i una altra amb ampit motllurat, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada, a la llinda del qual hi ha la data inscrita de 1705 amb una creu intercalada, amb la peculiaritat que la data es troba escrita a l'inrevés, de dreta a esquerra. A nivell de golfes hi ha una eixida horitzontal, tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i una petita finestra emmarcada amb maó.
    La façana oest forma un queixal per la diferència d'amplada dels volums i conté una estructura adossada a l'esquerra, on s'observa una porta emmarcada amb maó i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Pròpiament a la façana s'observen tres finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra treballada, una altra amb monòlits de pedra treballada i la tercera amb pedra bisellada. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada. A l'esquerra, en la part visible del volum principal, lleugerament més ample, s'hi observa una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
    La façana nord conté dues estructures adossades, una a l'esquerra i l'altra a la dreta ubicada davant del volum ampliat, on no s'observen obertures. A la resta de la façana i a nivell de planta baixa hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i una finestra petita emmarcada amb maó i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat i l'altra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. A nivell de golfes hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una de les quals tapiada, i una finestra emmarcada amb pedra treballada.
    La façana est està dominada per diverses estructures adossades bastides amb murs de maçoneria de pedra que tanquen un pati davant la façana, amb un accés orientat a l'est i emmarcat amb pedra treballada. Pròpiament a la façana s'observa un portal emmarcat amb pedra treballada a la planta baixa, tres finestres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis, dues de les quals amb ampit motllurat i la de l'esquerra amb una creu inscrita a la llinda, i una finestra emmarcada amb pedra treballada a les golfes.

La masia de l'Abellar, antigament també anomenada casa Camella, apareix documentada en el fogatge de 1553, formant part de la parròquia i terme de Sant Boi, sota el nom d'en Pep de casa Camella. Torna a aparèixer documentada en una descripció del terme parroquial de Sant Boi de Lluçanès de l'any 1683, aquest cop amb les dues denominacions, Abellar o casa Camella.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
    MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.
    Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.