La Xeuxè
Avinyó

Sta. Eugènia de Relat
    100 m al nord-oest de Vilapudúa de Baix

Marc Cucurella Pinilla

Casa de construcció recent on hi hauria hagut una antiga masia, avui totalment desapareguda. És de planta baixa, pis i unes petites golfes amb una superfície aproximada de 396 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. L'acabat exterior és arrebossat i la construcció és feta amb murs d'obra (totxana). Les obertures són arrebossades. Al voltant de la casa hi ha diferents naus dedicades a l'explotació porcina i una sitja. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu.

La casa actual s'ubica sobre d'una antiga masia, de la que no en queda cap resta. Igualment, es tractaria d'una masia construida entre els segles XVII-XVIII, lligada amb l'increment de demanda de vi; comportant l'enriquiment de la zona i, evidentment, la demostració palpable en un seguit de masos creats en aquest moment.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.