La Vinya
Vilada

Camí de la Vinya
    camí de la Vinya, a mig camí de l'església de Sant Joan.

Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia a mig camí del camí que unia tradicionalment l'església parroquial i el conjunt de cases entorn de l'actual plaça de la vila. La masia pròpiament dita és de planta quadrada i s'organitza en alçat en planta baixa, pis i golfes i un espai sota coberta. La coberta és de teules a doble vessant i carener orientat transversalment respecte a la façana principal que està orientada vers el sud. El carener no està centrat, possiblement degut a una ampliació al costat de ponent de la casa en el qual es va elevar l'edifici desplaçant-ne l'eix central de la coberta amb el vessant de llevant més llarg. Els murs de la façana estan conformats per carreus irregulars de pedra, lleugerament desbastats, i de mesures i formes irregulars. Disposa de cantoneres de pedra sense escairar per tal de reforçar la construcció. Gairebé la totalitat de la façana de llevant disposa d'un arrebossat de morter de calç d'un to blanquinós. Les obertures de les façanes no sembla que s'hagin modificat a excepció d'una ubicada al primer pis de la façana de migdia i les dues portes d'entrada a l'edifici. En totes elles s'observa llinda recta de fusta. La façana principal, la de migdia, no presenta cap element destacable. A llevant hi trobem un petit cobert adossat. L'edifici està parcialment excavant el desnivell del terreny motiu pel qual la façana de tramuntana sobresurt per sobre del terreny a partir del 1r pis. A Ponent destaca un gran cavall sobre el qual es recolza el mur.

La casa disposa d'un cobert a l'altre costat del camí, de pedra, que possiblement tenia funcions de pallissa, de dos nivells oberts a llevant amb coberta simple. L'edifici és de bona factura.

L'activitat ha estat agrícola tradicionalment. Les característiques de la casa no varien gaire dels seus paral·lels a la zona. Documentalment, ja trobem citada la casa de la Vinya al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa de la Vinya, com a propietat de Francisco Torner. Possiblement construïda a principis de segle.

Cadastre de l'Ajuntament de Vilada de l'any 1766. Arxiu Municipal de Vilada.