La Vella dels Porcs Negres del Dolmen de Puig-rodó
Moià

Tradició oral
    Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Llegenda sobre el dolmen de Puig-rodó.
    Es diu que fa molts anys en les nostres terres hi vivien molts pagesos, cada un tenia els seus porcs, els seus ramats de bens, de vaques que treien a pasturar cada dia.
    Un capvespre, un pagès que tornava cap al mas de pasturar amb el seu ramat d'ovelles va veure una cosa molt estranya prop del dolmen. S'hi va acostar molt a poc a poc tot espantat i va veure una vella que sortia del dolmen pasturant un ramat de porcs negres. El pagès va sortir corrent molt espantat i va avisar a la resta de pagesos dels masos del voltant.
    L'endemà tots els pagesos eren a prop del dolmen i van poder veure la vella passejant els porcs negres; aquella dona els va fer molta por, semblava una bruixa.
    La vella sortia cada nit del dolmen i tothom estava cada dia més espantat; per això van decidir d'anar a avisar el rector de l'ermita de Ferrerons (a prop del dolmen de Puig-rodó) perquè beneís el sepulcre i diuen que hi va gravar una creu a la llosa de sobre.
    Des d'aquell dia els pagesos no van veure més la vella pasturant els porcs negres.
    Si ens acostem al dolmen del Puig-rodó encara es pot observar la creu gravada a la llosa de la coberta, la mateixa creu que va lliurar als pagesos de la vella dels porcs negres. .

Romeu, J (2000); " Moià, història d'un poble ".
    Oliveres i Gallaguet, E(2007), font oral.