La Tronassa de la Tor
Lluçà

La Tor de l'Espà
    Emplaçament
    Al vessant esquerre de la riera de Merlès, a pocs metres del camí que va des del pont de Roma a la Tor de l'Espà.

42.11698
    2.05106
    421555
    4663200
    08109 - 265
    08108A001000070000BO
    Virgínia Cepero González

La Tronassa de la Tor es troba entre el Lluçanès i el Berguedà, al vessant esquerre de la riera de Merlès, a pocs metres del camí que va des del pont de Roma a la Tor de l'Espà.

És una cova d’uns 50 m de recorregut, amb un desnivell d’uns 6 m. La cavitat constitueix el tram subterrani d'un torrent, tributari de la riera de Merlès.

La boca superior, per on entra el torrent, és de forma allargassada i dona accés a una galeria de traçat irregular i plena de blocs.

La major part de la cavitat es troba a Lluçà, a excepció dels darrers metres de la galeria i la boca inferior, que són a Borredà.

Va ser descoberta espeleològicament l’any 1966 per Ferran Cardona (EC Gràcia).

CARDONA, F. (1999) “La Tronassa de la Tor, Lluçà (Osona), Borredà (Berguedà)”. Exploracions, núm. 18. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, p. 45-48.