La Torreta
Sant Llorenç d'Hortons

Entre cal Simó de Baix i La Pedrera

XVI
    Està abandonada i si no s'hi posa remei seguirà els passos de Cal Simó de baix.
    Catàleg de masies (POUM de Sant Llorenç d'Hortons, 2005)
    Jordi Montlló Bolart

Masia tradicional situada damunt un turonet que domina tot l'entorn, amb el cos principal en forma de L. Les restes mostren diverses fases de construcció: un cos principal de planta rectangular que consta de planta baixa i pis amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana de migdia, on hi ha un portal de mig punt adovellat i un segon cos, adossat a la seva esquerra, també de planta baixa i pis però amb la coberta a una vessant, orientada cap al costat de ponent. En el cos principal hi ha la sala de distribució, amb una escala al fons per accedir a les habitacions de la planta pis dels dos cossos, la porta d'accés a la gran cuina (cos de l'esquerra) on hi ha una gran llar de foc i un forn de pa que es conserva sencer i que és de cos exempt (sobresurt de la façana de migdia). A la part posterior, un aporta dóna accés a la cort i a la comuna. Disposa de construccions annexes mantenint l'alineació del cos principal, també hi ha diversos cellers amb cups de secció circular i d'altres quadrangulars a la part posterior i un cos rehabilitat com habitatge a la façana de llevant. Tenia un rellotge de sol a la façana de migdia del que només se'n conserva un petit fragment. El gnom està enclastat una mica més avall, en una esquerda.

Està abandonada i el seu estat de conservació es va deteriorant amb el pas del temps i no permet identificar clarament algunes construccions.

Antigament es deia mas Golart. L'any 1513 el seu propietari era un tal Samsó. Després va passar a mans dels Simon. L'any 1623 el propietari era Francesc Rigual.

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ D'HORTONS (2005). Catàleg de Masies i cases rurals; dins el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Llorenç d'Hortons.
    ROVIRA TUBELLA, Ramon (1999). Unes primeres notes sobre les masies de la parròquia de Sant Joan Samora. Programa de Festa Major de Gelida o http://www.gelida.org/SLHortons/sjsamora.htm