La Torre Nova de Cal Portabella
L'Estany

Nucli urbà. Carrer Verdaguer, 4

Anna Chàvez Calm - Isidre Pastor Batalla

Casa aïllada de planta rectangular amb tres nivells, orientada a migdia, amb coberta a quatre aigües. Aquesta estructura té un ràfec suportat sobre biguetes de morter amb caps de biga motllurat quedant rematat el seu vèrtex superior per una bola, també de morter modelat.
    La façana principal presenta un cos avançat amb una galeria de cinc arcs de mig punt i cobert amb una teulada a tres vessants. Presenta tres obertures de ventilació, just per sota del ràfec. A l'arc central es disposa una escala recta d'un sol tram flanquejada per una barana balustrada amb peces de morter modelat que dóna accés al jardí que s'obre a la part posterior de l'edificació.
    La façana posterior, alineada amb el carrer, té una composició simètrica a partir de l'eix central. Obrint-se una porta d'accés feta amb arc de mig punt a la planta baixa i una finestra a la planta pis que queden flanquejades per sendes finestres a cada una de les plantes. Simetria que es dóna també a les obertures de les dues façanes laterals. Tot i que en aquestes, l'obertura més meridional de la primera planta es correspon amb una doble finestra.
    Tot el conjunt està revestit sense cap tipus d'emmarcat a les obertures.

Es correspon a una de les primeres cases residencials d'estiueig de la població.

L'evolució de la trama urbana al voltant del nucli originari del poble va experimentar a començament del segle XX un creixement de caràcter residencial. Dinàmica que ha perdurat fins a l'actualitat.

RODRÍGUEZ i LARA,J.L (1988)."Gent i llocs de l' Estany". Associació cultural de l' Estany. L' Estany.