La Torre dels Moros
Castellfollit del Boix

XVII-XIX
    Li manca la coberta i les estructures interiors
    Científic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Aquesta estructura es tracta d’un molí de vent fariner conegut popularment com la Torre del Moro. És una construcció de forma troncocònica construïda amb carreus irregular rejuntats amb argamassa amb la coberta enderrocada. Possiblement constaria de planta baixa i dos pisos els quals s’hi accediria per una escala situada a l’interior i oberta en un dels murs de l’estructura. S’hi accedeix per una porta de llinda pla situada a la planta baixa, a la façana de llevant i a l’alçada del primer i segon pis s’hi obren dues grans finestrals emmarcats per carreus ben escairats. El mur conserva els encaixos de les bigues que subjectarien el paviment entre les plantes i els canals de farina que tindrien un recorregut des del primer pis fins a la planta baixa per l’interior del parament revestits per teules.

Aquesta estructura, coneguda com la Torre del Moro, correspon a un antic molí de vent fariner d’època moderna; encara que segons algunes informacions, també podria haver estat utilitzada com a torre de vigia. Molts dels molins de vent fariners de Catalunya són considerats torres de guaita, per una banda perquè són estructures poc estudiades i per altra banda perquè són conegudes popularment com a torre dels moros, fet que fa que la majoria d’aquestes edificacions hagin estat catalogades com a fortificacions; com és el cas d’aquesta edificació i d’altres amb el mateix nom:  la Torre de la Mora de les Oluges, la Torre del Moro de Torreflor o  la Torre dels Moros de Cervera. Aquest tipus d’estructura consta de dos pisos com a mínim. Són edificis de dos pisos, al pis superior hi hauria el mecanisme de les moles amb petites finestres perquè hi entri la llum i saber en tot moment la direcció que porta el vent  i el pis inferior on s’ensacaria la farina que circularia pels canals des del pis superior.

AYMAMÍ DOMINGO, G (1999): Aproximació als molins de vent fariners de Catalunya. Unió excursionista de Catalunya de Barcelona. Barcelona.

GONZÁLEZ, JR; RUBIO,D; RODRIGUEZ JI (1994): Un aspecte gairebé desconegut del patrimoni monumental de l’Urgell: Els molins de Vent. Servei d’arqueologia de la Fundació Pública . Institut d’Estudis Ilerdencs. Diputació de Lleida