La Teuleria del Reguer
Folgueroles

Pla de Sant Francesc
    Emplaçament
    Al nord-oest del terme municipal i a la banda sud-est del pla de Sant Francesc, prop del torrent de Folgueroles i del turó de les Mentides

41.95472
    2.29892
    441897
    4644987
    08083 - 16
    Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta, disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. Totes les obertures són rectangulars, amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix tipus de revestiment que cobreix els paraments. Les finestres combinen els ampits de pedra amb d’altres bastits amb maons. La majoria estan protegides amb porticons de lamel·les. De la façana principal destaca un portal d’arc rebaixat situat a l’extrem de tramuntana del parament. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats de color groc, amb un sòcol bastit amb un aplacat de pedra. La resta de volums que conformen la construcció estan destinats a les tasques ramaderes.

Altres noms relacionats amb l’edifici: mas Bofill.

La construcció està situada a l’anomenat veral de baix del terme. Segons la documentació consultada, l’any 1745 era coneguda com el mas Bofill. Posteriorment, la construcció formava part de les propietats del Reguer, una de les masies més importants de Tavèrnoles. Segons les informacions orals dels actuals estandants, els seus avantpassats parlaven d’una construcció abandonada, situada a prop de la casa, que per les seves característiques podria haver estat un forn per coure material constructiu (rajoles i teules). De fet, els terrenys dels voltants són argilosos i, per tant, podien constituïr una bona matèria primera per a l’elaboració d’aquest tipus de materials. Amb el pas del temps, l’edifici ha estat reformat i ampliat fins a oferir l’aspecte actual.