La Teuleria del Reguer
Folgueroles

  Osona
  Pla de Sant Francesc
  Emplaçament
  Al nord-oest del terme municipal i a la banda sud-est del pla de Sant Francesc, prop del torrent de Folgueroles i del turó de les Mentides
  481 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.95472
  2.29892
  441897
  4644987
  Número de fitxa
  08083 - 16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 34844
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08082A00300002
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Masia aïllada de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec sostingut amb mènsules de fusta, disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. Totes les obertures són rectangulars, amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix tipus de revestiment que cobreix els paraments. Les finestres combinen els ampits de pedra amb d’altres bastits amb maons. La majoria estan protegides amb porticons de lamel·les. De la façana principal destaca un portal d’arc rebaixat situat a l’extrem de tramuntana del parament. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats de color groc, amb un sòcol bastit amb un aplacat de pedra. La resta de volums que conformen la construcció estan destinats a les tasques ramaderes.

  La construcció està situada a l’anomenat veral de baix del terme. Segons la documentació consultada, l’any 1745 era coneguda com el mas Bofill. Posteriorment, la construcció formava part de les propietats del Reguer, una de les masies més importants de Tavèrnoles. Segons les informacions orals dels actuals estandants, els seus avantpassats parlaven d’una construcció abandonada, situada a prop de la casa, que per les seves característiques podria haver estat un forn per coure material constructiu (rajoles i teules). De fet, els terrenys dels voltants són argilosos i, per tant, podien constituïr una bona matèria primera per a l’elaboració d’aquest tipus de materials. Amb el pas del temps, l’edifici ha estat reformat i ampliat fins a oferir l’aspecte actual.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 d’octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació M.06.