La Teresa de la Barca
Sant Hipòlit de Voltregà

Tradició oral
    Adriana Geladó Prat

La Teresa de la Barca o la Barquera era una bruixa de Sant Hipòlit molt coneguda per tothom. Tenia la capacitat de convocar violentes tempestes que malmetien les collites dels vilatans, exceptuant les seves. També es podia transformar en qualsevol animal, que era quan feia les malifetes més dolentes (l'havien vist transformada en ocell, en gallina i fins i tot en eruga). Era tant temuda que quan la veien arribar, la gent fugia creuant els dits per evitar d'aquesta manera les seves conjures. La Barquera es reunia amb les altres bruixes de la contrada al gorg Negre (Sobremunt) i des de la plaça de les Bruixes (un petit serrat amb el cim pla situat a pocs metres del gorg) ballaven i convocaven els temporals que assolaven la regió.

Aquesta narració fou explicada per la sra. Antònia Dilmer de la Gleva (les Masies de Voltregà) l'any 1982.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 llegendes de la Plana de Vic. Sant Vicenç de Castellet: Farell editors i dissenyadors, p. 21-22.