La Solana
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  zona de la Vall
  Emplaçament
  camí de la Vall, a 300 m passat el mas, trencant a la dreta; tram final a través d'un camp llaurat

  Coordenades:

  41.95872
  2.16885
  431121
  4645527
  Número de fitxa
  08199-58
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Edifici en ruïnes.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 009A00058
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta quadrada. Planta baixa + 1 planta (podria haver-hi hagut una altra planta sota coberta) . Tenia coberta de teules, a dues vessants (actualment, inexistent). Aparell de pedres irregulars disposades arbitràriament. Cantonades no diferenciades. Tàpia a la primera planta. A l'interior de l'edifici, hi ha un mur, orientat nord-sud, fet de tàpia amb base de pedra. Llindes de fusta. Els murs són de pedra lligats amb fang. Els paraments no estan arrebossats (possiblement s'hagi perdut); hi ha diverses reparacions amb maó massís i morter. S'observen reformes amb maó massís en un brancal de pedra. Cos afegit al nord de l'edifici (només planta baixa), amb el parament arrebossat. Estructures de corral i magatzem a l'oest, exempts de l'edifici principal (no se'n conserva la coberta); la planta baixa estava tancada, el paller tenia una obertura superior, la coberta s'aguantava sobre pilars; pilar central amb una estructura adossada que tapia i divideix l'espai interior. Porta amb muntants de pedra (al sud); es tracta de pedres de dimensions més grans, sense desbastar ni polir.

  L'edifici està totalment en ruïnes i l'accés és difícil. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

  No es coneix documentació escrita. Possiblement, els seus orígens estiguin al segle XVIII. "La Solana sempre ha estat una masoveria de Pol." (BENITO; ARMENTERAS, 2002).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2002). La Solana. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.