La Serra Sant Quirze Safaja

Serra de Cal Magre. Sud-oest del nucli de Bertí
Des de Bertí el camí de darrera Cal Magre seguir fins La Serra, a tocar del camí.

XV-XIX
Enderrocada
Núria Cabañas

La Serra es un mas situat al peu del camí que porta al Turó de la Serra. És un mas de planta rectangular format a partir de dos volums de planta baixa i primer pis. El cos principal, conserva l'espai de la cuina amb el forn de pa en molt bon estat de conservació i l'aigüera. Adossat a la façana de ponent es conserven les escales realitzades amb grans blocs de pedra que donaven accés al primer pis. El mas fou ampliat per la banda de ponent amb la construcció d'un segon cos de planta rectangular de planta baixa i pis. El parament dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa amb les cantonades de pedra regular col·locada a mode de cadena cantonera. El cos ampliat presenta les mateixes característiques constructives a excepció de la introducció de fragments de maó en el parament de pedra. A la banda de llevant i adjacent al mas hi ha els estables. Es tracta d'una construcció de plana quadrangular amb alguna separació interior.

Antic mas documentat en els fogatges de 1497 "Lo mas Serra". En els fogatges de 1553 apareix el nom d'Antoni Serra.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor. IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.