La Serra
Taradell

Camí de la Serra

Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Serra és una masia d'origen medieval de la qual no se n'observen vestigis per la notable reforma que s'hi ha fet durant el segle XX.
    Està formada per diversos volums superposats; el principal està situat a la part posterior, i se n'ha adossat un altre a la façana superior en alçada. El principal és de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Les finestres de les façanes laterals i posterior són d'arc pla arrebossat i s'hi distribuixen de forma aleatòria. A l'interior s'hi conserva un brancal de pedra carejada que es podria correspondre amb l'antic portal. A la façana principal s'hi adossat un cos de planta baixa, pis i golfes amb la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Totes les finestres són d'arc pla arrebossat. Al mateix temps, a la seva façana s'hi adossa un tercer volum, de planta baixa i la part superior porxada en un extrem i una terrassa transitable a l'altre. Les finestres també són totes d'arc pla arrebossat. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat i el ràfec està acabat amb una senzilla imbricació de teules ceràmiques. L'interior ha estat pràcticament fet de nou.

Està documentada des de l'any 1099. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consta Pere Serra, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. Al fogatge de 1515 del terme de Taradell i de la parròquia de Santa Eugènia de Berga hi consta Pere Roure de la Serra i al de 1553 "En Font de la Serra". A l'amirallament de 1854 hi consta com a propietari Felicià d'Abadal.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.