La Serra
Sant Bartomeu del Grau

La Serra - 08519 Sant Bartomeu del Grau
    a l'entrada del municipi arribant des de Vic, trencant a la dreta.

Reparacions puntuals
    Josep Pujades i Cavalleria

Edifici de planta baixa + 1 planta. Coberta a doble vessant (sudoest-nordest). Murs de pedra irregular, pedres més grosses a les cantoneres (rejuntat recent amb formigó). Façana sudest (principal). Eixida amb toves (25 x 25 cm). Finestra al tram est de la primera planta amb elements reaprofitats, brancals de pedra bastos, llinda amb la motllura bisellada i ampit motllurat. La porta té un gran arc rebaixat de maó massís, l'obertura es va anar empetitint fins a la porta actual, amb brancals de maó massís i llinda de fusta. Façana sudoest. Dues finestres a la primera planta amb elements de pedra (aresta escairada) i ampits motllurats. A la planta baixa hi ha dues obertures recents. Façana nordoest. Hi té una granja adossada; estructura construïda amb totxanes. Façana nordest. Presenta una interessant combinació de diversos elements arquitectònics que fan pensar que en algun moment hagués pogut tractar-se de la façana principal de l'edifici. Aquest aspecte, però, no es pot confirmar ja que la seva orientació i ubicació (a poc menys de 5 metres d'un marge que supera en alçada la de tota la casa) no semblarien aconsellar-ho. Aquesta façana té una porta adovellada al tram nord, amb arc de mig punt, de pedra; actualment està tapiada i presenta una finestra al centre, amb brancals de pedra. A l'esquerra de la porta hi ha una finestra oberta recentment, té els elements de pedra. A la primera planta, damunt la porta, hi ha una finestra amb els elements de pedra (aresta escairada) i ampit motllurat; a la llinda hi ha la inscripció "PERA [creu] ROMA". A l'esquerra d'aquesta finestra n'hi ha una altra de les mateixes característiques, però amb l'ampit de motllura simple; al seu costat, una petita finestra amb elements monolítics.

"Com ho denota el mateix nom, la Serra és la masia més enlairada de Sant Bartomeu del Grau. Es troba a poca distància del poble, sota del puig de la Serra (905 metres), el punt més alt del municipi" (BENITO; ARMENTERAS, 2001). Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

"La casa, com molt bé ens indica la llinda de la finestra [...], pertanyia a Pere Roma, de ca l'Hostal Vell, i per això era anomenada la Caseta de l'Hostaler. D'altra banda, és sabut que l'origen d'aquesta casa es troba a uns dos-cents metres més enllà, on encara es conserva la base d'una antiga masia, que la gent del poble anomena la Serra Vella. Aquestes restes són l'única reminiscència de l'antic mas de la Serra, del qual no n'hem trobat referències històriques, però probablement deuria ser un mas força antic. Així doncs,, en desaparèixer la Serra, la Caseta de l'Hostaler en va adoptar el nom." "Etimològicament, 'Serra' prové del llatí SERRA, que descriu perfectament l'emplaçament, tant de la Serra com de la Serra Vella, ambdós masos enfilats gairebé al capdamunt de la carena i tocant el cingle" (BENITO; ARMENTERAS, 2001).

BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2001). La Serra. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.