La Sala
Sant Bartomeu del Grau

camí de Sant Genís, a la carretera de Les Ferreres.

Edifici rehabilitat
    si - IPA, 33
    Josep Pujades i Cavalleria

Edifici de planta baixa + 1 planta + 1 planta sota teulada. Coberta a doble vessant (E-W). Murs de pedra irregular; actualment les pedres estan rejuntades, possiblement hi hagi morter de calç. Cantoneres amb carreus. Façana principal a migdia. Porta adovellada. Finestres amb elements de pedra (motllura bisellada). Eixida a migdia; la porta té coberta a dues vessants (N-S). Cossos de planta baixa adossats al costat oest. Davant la casa, al sud, hi ha un cos adossat amb una galeria a la primera planta, amb tres pilars de pedra. "En una llinda que comunica els dos cossos hi ha la data de 1755 (...). Davant la casa hi ha una lliça coberta amb teules [possiblement es refereixi a la coberta de la porta] i al cantó dret quadres per bestiar. Més enllà una cabana [amb parets de tàpia] i una era" (MOLERA, 1983).

Durant l'elaboració de les fitxes no s'ha pogut accedir a l'interior de la tanca que envolta l'edifici per a poder fer la descripció. La foto 2 és d'un cobert situat a migdia del mas, a l'exterior; els murs són de tàpia, la base i les cantonertes de pedra. Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una malla d'1 km x 1 km.

"L'únic testimoni històric d'aquesta casa ens ve donada per les diferents dates que trobem a llindes de portades i finestres". "A l'interior de la casa en una llinda hi ha la inscripció 'Josep Sala 1723' que sembla ser la data de re-edificació. Successivament, i en el mateix segle, s'anà ampliant amb l'aixecament de nous cossos i elements segons les necessitats que anaven sorgint" (MOLERA, 1983).

MOLERA, Joan (1983). "Sant Bartomeu del Grau. La Sala". Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 33. Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya.