La Sagrera
Sant Feliu de Codines

Entorn de l'església

XV-XX
    Normes Subsidiàries de Planejament de Sant Feliu de Codines, aprovades el 1987.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La sagrera és el nucli urbà més antic de Sant Feliu de Codines i es situa a l'entorn de l'església parroquial. Està constituït per cases entre mitgeres que configuren en entramat urbà de forma radial, al voltant de l'església, amb carrerons de traçat força irregular que conflueixen en petites places. S'hi conserven diverses cases construïdes entre els segles XV i XIX, eminentment de planta baixa, pis i golfes i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana.

Diverses cases conserven portals de pedra, alguns d'arc pla i d'altres adovellats, com també finestrals de pedra. D'entre els finestrals en trobem de destacables, com els gòtics-renaixentistes de Can Mestres, de Can Santpare i de Can Pequenyo. El tractament exterior dels murs és eminentment arrebossat i pintat, i alguna casa conserva l'arrebossat de morter de calç original.

Tot i que algunes de les cases antigues han estat enderrocades i substituïdes per edificis d'obra nova que alteren l'harmonia del conjunt, és un veïnat que manté la seva essència primitiva. Entre les cases que en formen part, hi comptem l'antiga rectoria i el mas Ullar.

La Sagrera era un terreny sagrat situat a l'entorn de l'església i comprenia un espai de trenta passes d'amplada a tot el seu perímetre. Les primeres edificacions documentades eren sagrers, petites construccions on s'hi guardava la collita perquè no fos robada. La seguretat d'aquest espai va propiciar que s'hi anessin construint les primeres cases.

A Sant Feliu de Codines, la Sagrera es trobava dividida en dos parts, segons la toponímia antiga; de la plaça en avall era la "Sagrera baixa" i de la plaça en amunt la "Sagrera alta". En època moderna el poble va anar creixent fora d'aquest espai i es va començar a configurar el poble actual.

- Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya

- GARCIA-PEY, E. (2006). Toponomàstica de Sant Feliu de Codines: Noms de llocs i de cases. Sant Feliu de Codines: Ajuntament de Sant Feliu de Codines.