La Roqueta
Castell de l'Areny

A la zona sud del terme, a l'àrea coneguda com Raval de Vilella.
    Emplaçament
    A la C-26, agafar la carretera que porta a Castell de l'Areny, passat 3,60 km hi ha la pista d'accés
    873

42.16201
    1.9398
    412419
    4668308
    08057 - 44
    08056A005000030000WP
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una masia conformada per la casa i el paller amb el pla de l'antiga era entre ambdues construccions. La casa té planta irregular, esta conformada per una estructura principal de planta rectangular amb alguna ampliació i annexes adossats a façanes nord, sud i oest, definint la planta irregular actual. L'estructura principal està coberta amb coberta a dues aigües amb carener orientat nord-sud, alguns dels cossos annexes i de les ampliacions tenen coberta a un vessant. Exteriorment, sembla poder-se diferenciar una primera estructura de planta molt més petita a la qual en una primera ampliació s'hi afegí un cos a la part sud-oest, i posteriorment es degué ampliar la construcció amb una estructura de galeria a la meitat sud-est. Cal dir que pel que fa a les estructures del costat de llevant, sembla que hi havia algun annex menor adossat en aquest costat, el qual en la darrera reforma se li va donar la volumetria i acabat actual. En aquest sentit, la configuració actual de les façanes s'ha modificat considerablement, en especial en aquelles en que s'hi ha afegit alguna estructura annexa. La casa està bastida en una zona en desnivell fet que afavoreix que es disposi de més d'un accés a l'interior a peu pla. Així, el que sembla l'accés principal és a través de la façana sud, en la que tenim una porta d'accés que dóna directament a planta baixa, un altre accés el trobem a la façana oest, aquest dóna directament a la planta primera, i potser també és d'origen però reformat.
    Pel que fa a les obertures, n'hi ha de diferents tipus. La porta d'entrada situada al costat sud, s'hi accedeix a través de l'obertura de la galeria a nivell de planta baixa de la dita façana sud, ja que al davant de la façana on hi havia la porta s'hi va adossar l'estructura de galeria. Aquesta obertura, és de brancals sense diferenciar del mateix parament del mur amb un contorn de muntants i llinda de fusta que emmarca la porta d'accés; l'accés de la planta primera és de llinda plana monolítica, tot i que sembla que ha estat modificada durant les obres de reforma. Hem de destacar el conjunt d'obertures de la façana sud, on trobem unes finestres a la planta segona de l'ampliació sud-oest que estan formades per llinda amb lloses col·locades a plec de llibre, les de la planta primera d'aquesta ampliació han estat modificades. Pel que fa a l'estructura de la galeria, aquesta està formada per tres grans obertures, una per planta, de brancals del mateix aparell i llinda en arc rebaixat fet amb lloses disposades a plec de llibre. Altres obertures són de constitució senzilla i algunes han estat modificades recentment. En conjunt els murs són bastits amb pedres irregulars de mides molt diverses junt amb alguns carreus només desbastats, i a les cantoneres peces lleugerament més ben acabades, que a les estructures afegides a la banda sud són de mesures més grans.
    Adossat a l'extrem nord-oest de la casa hi ha una petita estructura de planta tendint a circular, que podria correspondre a un pou.
    A migdia de la casa trobem l'estructura del paller, mostra planta rectangular amb coberta a dos vessants amb el carener orientat nord-sud, el qual no està centrat sinó lleugerament més desplaçat cap a la part posterior. L'edifici està bastit adossat al marge, fet que determina que l'alçada visible de les seves façanes sigui diferent. Consta de planta baixa i primera que és directament sota la coberta. Els murs són formats per pedres irregulars amb diversitat de mides i a les cantoneres grans blocs desbastats. La façana que obra cap a llevant a nivell de planta baixa és tancada per un mur en el qual hi trobem una finestra, però la planta superior presenta una única gran obertura que ocupa tot el frontal, amb només un puntal de fusta de reforç de la biga de la teulada al centre. A la façana del costat nord tenim dues portes d'accés, una a nivell de planta baixa i una altra a la planta superior, a la qual s'hi accedeix a través d'una escala exterior de graons de pedra.

La masia es troba emplaçada en un dels vessants de ponent de la riera de Castell.
    Actualment, l'estructura de la casa està totalment rehabilitada.

A nivell arquitectònic les estructures que configuren la casa de la masia la Roqueta ens permeten apuntar una evolució constructiva d'un mínim de tres o quatre fases constructives. Poden identificar una primera estructura de planta molt més petita que l'actual i de la qual no tenim elements definidors d'una cronologia, però que es podria situar a molts grans trets al segle XVIII. Posteriorment, a la casa s'hi degué afegir el cos de la part sud-oest. I en un tercer moment es va afegir el petit cos de galeria o eixida, que llavors ocupava l'angle sud-est de la casa, situant la porta d'accés de la planta baixa protegida dins l'estructura de la galeria. La configuració de la galeria podria correspondre a una cronologia del segle XIX. Les cronologies apuntades són orientatives, ja que manquen informacions per poder-les confirmar, i de fet els pocs elements que permeten anotar-les poden identificar-se en un ventall cronològic molt ampli. També es vol apuntar que no s'ha vist la configuració interior dels espais, fet que podria ajudar a concretar una mica més les cronologies o almenys disposar de més dades per puntualitzar-les.
    Documentalment, no tenim notícia coneguda de la Roqueta fins a mitjans del segle XIX, es tracta d'un petit lligall conservat a l'Arxiu Municipal de Castell de l'Areny corresponent a un llevador, identificat amb el núm. 5 i amb data de 14 de novembre del 1858, per tant referent als imports del quart trimestre i corresponent a consum i indústria, en aquest document hi ha un ampli llistat de cases del terme municipal en les que s'hi relacionen els imports per casa, i entre les qual hi consta la Roqueta.
    En una relació d'habitants de Castell de l'Areny datada a 14 de gener de 1898 consta que a Cal Roqueta, identificada amb el número 34, hi vivien sis persones, en concret el matrimoni, format per Lorenzo Badia i Antonia Cabra, i quatre infants, dos nens i dues nenes.