La Riereta
Sant Julià de Vilatorta

Pla de la Mata

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i planta pis. Es troba assentada damunt la roca del terreny. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana.
    És construïda amb pedra lligada amb morter, i conserva bona part de l'antic arrebossat. L'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    La façana, situada a migdia, presenta un portal rectangular de pedra i cinc obertures de distribució simètrica. Es poden observar restes d'espieres tapiades.
    A lateral, s'hi adossa un cos de planta baixa, amb una terrassa a la part superior. A la part posterior, s'hi adossa un cos de planta baixa i planta pis, amb la coberta a una vessant, amb el pendent contrari a l'edificació principal.
    A tramuntana, s'hi adossa un cos amb la coberta a una sola vessant. A ponent, hi ha edificacions d'una sola planta. S'hi accedeix a través d'un portal.
    Davant la masia i de l'antiga era enllosada, hi ha una cabana de planta quadrada. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. És construïda amb pedra lligada amb morter de calç, i l'acabat de coberta és amb teula ceràmica aràbiga. La façana, situada a ponent, presenta un portal rectangular amb llinda de fusta. Al damunt, s'hi obre una finestra rectangular de totxo i llinda de fusta. A llevant, hi ha lloses verticals de pedra, que fan de marge del camp.

L'origen d'aquesta masia podria situar-se cronològicament al segle XVIII, segons la data inscrita a la llinda de la finestra de la façana (1702). Al llarg del segle XX fou àmpliament reformada.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.