La riera de Bellver Callús

Bages
Es troba al nord-est del municipi i fa de límit natural amb el municipis de Sant Pedor i Castellnou.

Coordenades:

41.79047
1.80058
400341
4627208
08038-105
Patrimoni natural
Zona d'interès
Regular
La sequera de la primavera passada l'havia assecat molt, i la vegetació de ribera havia crescut força a la llera del riu. Tan mateix els gorgs encara disposaven de força aigua.
Inexistent
Fàcil
Altres
Pública
Agència Catalana de l'Aigua C. Provença 204-208. Barcelona
Joan Casas Blasi

Riera de règim torrencial, el recorregut que transcorre pel terme de Callús és d'uns 5 km. Neix a la Torre de Castellnou fins a desembocar al Cardener. Rep les aigües del torrent de la Filosa i de Vilatorrada, de Cal Candela, de les Valls i de Vallbona. No té una gran profunditat però si que creua punts on el relleu és molt accidentat i això fa que hi hagi diversos gorgs interessant al llarg del seu recorregut com per exemple el de la Por o de les Valls. Exerceix de límit natural amb Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós del Bages.

El curs d'aigua es força estacional i l'ús que se'n fa és molt variat, des de lúdic pel bany en les zones de gorgs fins a ser utilitzat pel rec dels horts i zones de cultiu.

Es documenta ja de del segles X. Aleshores es citava com a "rivum Vinyamala"(HOYAS, Núria. 1999. pp.14).

-HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.Inèdit. Pp.14