La riera de Bellver
Callús

  Bages
  Emplaçament
  Es troba al nord-est del municipi i fa de límit natural amb el municipis de Sant Pedor i Castellnou.

  Coordenades:

  41.79047
  1.80058
  400341
  4627208
  Número de fitxa
  08038-105
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  La sequera de la primavera passada l'havia assecat molt, i la vegetació de ribera havia crescut força a la llera del riu. Tan mateix els gorgs encara disposaven de força aigua.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua C. Provença 204-208. Barcelona
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Riera de règim torrencial, el recorregut que transcorre pel terme de Callús és d'uns 5 km. Neix a la Torre de Castellnou fins a desembocar al Cardener. Rep les aigües del torrent de la Filosa i de Vilatorrada, de Cal Candela, de les Valls i de Vallbona. No té una gran profunditat però si que creua punts on el relleu és molt accidentat i això fa que hi hagi diversos gorgs interessant al llarg del seu recorregut com per exemple el de la Por o de les Valls. Exerceix de límit natural amb Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós del Bages.

  El curs d'aigua es força estacional i l'ús que se'n fa és molt variat, des de lúdic pel bany en les zones de gorgs fins a ser utilitzat pel rec dels horts i zones de cultiu.

  Es documenta ja de del segles X. Aleshores es citava com a "rivum Vinyamala"(HOYAS, Núria. 1999. pp.14).

  -HOYAS PAMPIN, Núria. El terme del Castell de Callús. Evolució historiogràfica. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona. Barcelona. 1999.Inèdit. Pp.14