La Riba
Santa Margarida i els Monjos

Al camí de Cal Salines. Entre el barri de Puigdesser i Cal Salines.
    A uns 400 m. al N del nucli dels Monjos

Tríade scp

Masia de planta rectangular. S'estructura en dos pisos i golfes. La porta principal és d'arc rebaixat de pedra. Les cantoneres són de pedra i algunes finestres estan emmarcades també en pedra. La façana principal s'estructura amb el portal central, balcó a la primera planta, finestra a un costat i galeria amb tres arcades de mig punt a l'altre. A la part superior destaca la galeria de finestres, a l'alçada de les golfes. És destacable el celler de planta rectangular i coberta a dues vessants. Presenta tres portes ovalades fetes en maons. Al voltant, ceràmica verda vidriada col·locada a trencadís serveix de marc. Les portes estan enlairades respecte al terra per facilitar la càrrega i descàrrega. La Masia està tancada per un baluard que també protegeix una pineda i algunes oliveres. També hi ha alguns annexes, corrals o granges, sense interès arquitectònic.

Tot i que la masia data del segle XVIII, la seva imatge actual correspon a modificacions i ampliacions posteriors.

ARNABAT, Ramon (1993) 'La gent i el seu temps. Història de Santa Margarida i els Monjos. De la Filoxera a la Guerra Civil. 1890-1940.' Ed. Ajuntament de S.M. i els Monjos, Col·lecció: Quaderns de divulgació local. Nº5. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.