La Remugosa
Sant Pere Sallavinera

Des de Cal Feixes seguir el camí al nord i el primer a l'esquerre

XVII-XXI
    Està en fase de reconstrucció.
    Núria Cabañas

Masia aïllada situada al nord del nucli de Sant Pere Sallavinera de mitjans del segle XVII formada per una cos central i annexes laterals. Es tracta d'una masia de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, primer pis i segon pis. A l'actual frontis s'hi documenten diversos arcs de descàrrega en els quals s'hi ha obert finestrals i una porta. A la planta baixa, a la part central del frontis s'hi obre l'actual porta d'accés dins d'un dels antics arcs de descàrrega. A nivell del primer pis s'hi documenten dos balcons amb voladís i barana de ferro i una petita finestra amb reixa metàl·lica al costat esquerre. A tocar d'aquesta, hi ha una antiga finestra tapiada amb llinda de pedra. A l'alçada del segon pis s'hi obren tres finestres, la central de dimensions més grans. A la façana de llevant s'hi adossa un petit recinte de planta quadrada amb un arc de mig punt a la paret de migjorn que donava accés a un petit pati situat davant l'entrada principal del mas. A la façana de llevant s'hi obre l'antic portal d'arc de mig punt adovellat amb l'any 1659 i un crismó gravat a la dovella central. A la planta baixa actualment encara es conserva el celler amb dos cups de vi de planta circular, la zona dels estables d'animals i una premsa de vi amb l'any 17+80 gravat a la biga de fusta de la premsa.
    Adossat a l'antic mas hi ha diversos cossos annexes de totxana amb la coberta a una vessant de teula utilitzats com espais d'emmagatzematge i cobert per treballs agrícoles.

Segons els fogatges de 1553 ja hi consta la família Romagosa amb Joan Torres de la Romagosa. Tot i que actualment el cognom Romagosa s'escriu diferent, és molt probable que l'actual Remugosa provingui d'aquest.