La Rambla
Tavertet

Collet de la Rambla
    Emplaçament
    A poca distància del collet de la Rambla, que separa les valls dels torrents de l'Abeurador i de l'Avellanosa.
    1.109 m

42.01069
    2.43576
    453279
    4651117
    08280 - 66
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Només es conserven vestigis del túmul.
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Sí, CC.AA.: 3431.
    08280A005000160000JI
    Virgínia Cepero González

El jaciment es troba a poca distància del collet de la Rambla, que separa les valls dels torrents de l'Abeurador i de l'Avellanosa. Va ser descobert entre 1979 i 1980 per Francesc Puntí.

L’any 1986 va ser objecte d'una excavació arqueològica, dirigida per Josep Castells, Miquel Molist i Walter Cruells.

La intervenció va permetre documentar un promontori d'uns 16-20 m de diàmetre i una alçada de 0,50-0,70 m, envoltat per un peristàlit format per una franja de lloses petites tombades en plec de llibre, entre les que es va trobar un fragment de ceràmica i una ascla de quars.

Aquests blocs constituïen part d'un cromlec, format per un anell similar a la resta de cistes neolítiques de Tavertet.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

TARRÚS, J.; CARRERAS, E. (2018) "La cista neolítica amb túmul de Sant Corneli (Tavertet, Osona): una revisió de la campanya de 1972". Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona: Vol. LIX, p. 59-92.