La Quintana
Sant Julià de Vilatorta

Carretera de Vilalleons
    A uns 50 m a ponent del PK 0,6 de la carretera BV-5202, just abans del polígon industrial.

XVI-XVIII

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa, planta pis i golfes.
    La coberta és a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Està construïda amb pedra lligada amb morter i acabat arrebossat. L'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    La façana, situada a migdia, presenta un portal adovellat al centre, i altres obertures de factura contemporània. Al primer pis, hi ha un balcó amb la llinda gòtica i una finestra lateral. A ponent s'obre una finestra conopial i una finestra amb l'ampit motllurat.
    A tramuntana s'hi adossa un cos de planta, amb un coll de pou a nivell del primer pis. A llevant hi ha diverses obertures, alguna amb inflexió gòtica.
    A pocs metres al sud-est de la masia, hi ha una cabana de planta rectangular, que consta de planta baixa i primer pis. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. És construïda amb pedra lligada amb morter de fang, tàpia i totxo. L'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga. La façana, situada a llevant, presenta un portal rectangular amb un carreu datat, sobre el qual s'hi obre una finestra d'arc rebaixat amb totxo i un trencaaigües al damunt, acabat amb carteles de ceràmica, motiu que es repeteix a l'ampit de la finestra.

Segons les decoracions gòtiques i les dades constructives que presenta la casa (l'any 1754 al coll de pou i l'any 1760 al finestral de la façana nord), la seva construcció o reforma es va produir entre els segles XVI i XVIII. Es troba registrada en el Nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1892.
    La cabana, segons la llinda datada, es va construir l'any 1870. Els elements decoratius que presenta podrien indicar que antigament havia estat una capella.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.