La Posa
Avinyó

XVI-XVII
    Està en ruïnes
    SAT N 646 Murucuc 08503 - Gurb
    Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de tres edificacions. El volum principal és una masia de planta baixa, pis i golfes amb una superfície aproximada de 756 m2. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals. L'acabat exterior és de pedra vista, la porta és adovellada i les obertures emmarcades amb pedra carejada. Té una torre adossada de planta baixa, pis i golfes, amb l'acabat exterior de pedra vista i la coberta de dues vessants. Té algun mur de tàpia. Queden les restes d'un cobert annexat a la casa i d'un altre separat del volum principal. Se situa en un entorn rural envoltada de camps de conreu i bosc.

La Posa apareix per primera vegada en el fogatge de 1497, dins del terme municipal d'Artès (avui dia, però, pertany al d'Avinyó). Per l'estructura de l'actual edifici, avui en ruïnes, es tractaria de l'original, amb forces remodelacions posteriors. Però encara és curiós com conserva les parets originàries fetes amb tapàs.

- IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.