La Porxada
Castellet i la Gornal

De Sant Marçal direcció a les Masuques. Passat el Km 13 el primer a la dreta

Historicista
    Malmès i enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

La Porxada és una masia del segle XIX situada al sud-est de Sant Marçal. És una construcció formada a partir de tres volums de planta rectangular a diferents alçades amb la coberta a dues aigües de teula àrab amb un pati interior tancat per un baluard amb la portal d’accés a llevant flanquejada per dos pilastres. El cos principal situat a l’extrem dret del conjunt consta de planta baixa i pis. En destaca la façana de llevant, amb tres finestres i un balcó corregut amb barana de ferro i voladís arrodonit subjectat, a mode decoratiu, per cinc pilastres a nivell de planta baixa. Les quatre obertures són d’arc pla decorades amb una arc de mig punt a la part superior. A la façana de tramuntana hi ha una galeria porxada amb diversos arcs de ferradura a nivell de planta pis. Adossat a ponent hi ha el segon volum, d’alçada inferior, amb el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat a la façana de llevant. El tercer volum, situat a la part posterior del primer volum, hi havia l’antic celler amb diferents cups. Al costat d’aquest cos, hi ha una torre de planta quadrada de cinc nivells amb quatre finestres d’arc de mig punt per planta  i coronat amb una terrassa amb barana de pilastres d’obra que acollia un antic molí de vent. Aquesta construcció juntament amb el volum tres tenen els murs arrebossats amb les cantonades de maons a sardinell i disposats a mode de cadena cantonera. La resta de murs estan arrebossats i pintats de blanc.

Segons fons orals el primer volum era destinat els amos i el segon volum als masovers.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.