La Portella
Castellnou de Bages

Sud de Castellnou de Bages
    Travessant la urbanització de les Pinedes, seguir el camí sense asfaltar que porta a la casa

Marta Lloret Blackburn

Masia de planta baixa, pis i golfes, amb coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana principal, pel que es correspon amb les masies d'estructura clàssica del tipus II- 2 definides per Danés i Torras. Es troba construïda aprofitant el desnivell del sòl, pel que la façana posterior queda parcialment coberta pel marge i s'hi accedeix directament pel primer pis. Adossat a la façana de garbí hi ha un petit cos de planta baixa d'un vessant que desaigua a la seva façana principal. Alhora, a la façana de gregal s'han adossat diversos cossos: un de planta baixa construït sobre el marge i que segueix la vessant del volum principal per la façana posterior; davant d'aquest un de planta baixa amb la vessant perpendicular a la coberta principal; i, per últim, dos cossos de planta baixa i alçades desiguals que s'adossen a aquest darrer. Tots aquests cossos adossats al voltant de la casa constitueixen les que havien estat les corts i els annexos relacionats amb la producció del vi, pel que trobem diverses tines circulars encaironades, que actualment s'han reformulat com a elements moderns. La façana principal, orientada a xaloc, consta d'un portal descentrat de pedra carejada i llinda plana, que al costat té una finestra de pedra sense carejar i llinda plana. Al primer pis, seguint la mateixa disposició de les obertures que a la planta baixa, hi ha dues finestres de pedra carejada i llinda plana, essent la de sobre el portal de majors dimensions. A l'alçada de les golfes hi ha dues finestres d'iguals dimensions fetes de pedra sense carejar. A la façana de garbí hi ha un petit contrafort afegit modernament, i dues finestres de pedra carejada i llinda plana a l'alçada del primer pis. A la façana orientada a mestral hi ha un portal centrat amb una finestra de desiguals dimensions a cada costat, totes de pedra carejada i llinda plana.
    Sobre el portal hi ha una petita obertura allargada de ceràmica. Al volum afegit en aquest nivell per la façana de gregal hi ha dues obertures desiguals, una de pedra carejada i llinda plana, i l'altra de majors dimensions i de pedra sense carejar. L'acabat exterior del conjunt és la pedra vista, que va ser repassada amb pòrtland a les juntes durant l'última restauració. Al ràfec hi ha una filera decorativa de rajols ceràmics.
    A l'interior, a la planta baixa es conserven les voltes de punt rodó de pedra, i als pisos superiors es mantenen les bigues, algunes de les quals s'han hagut de reemplaçar a causa del seu mal estat. El paviment de la planta baixa, de tova, va ser extret de la masia del Soler, de la mateixa propietat. Conserva les portes de pedra carejada a l'interior.

Expliquen l'anècdota que, després de la guerra, els maquis hi varen entrar a robar aprofitant l'absència dels propietaris.

VILA ROVIRA, Pere (1991). Recull Històric. Castellnou de Bages. Ajuntament de Castellnou de Bages.