La Pinya
Santa Maria de Merlès

Sector nord del terme municipal
    A 70 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 39'400.

Ref. cad.: 00DG15D
    Jordi Compte i Marta Homs

La Pinya està situada a l'extrem nord-oest del terme municipal, al nord-oest de la masia de Vilalta.
    Es tracta d'una casa de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra totalment arrebossada, i queden a la vista algunes de les cantonades diferenciades amb pedra. Diversos cossos adossats i ampliacions han desfigurat l'estructura original.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta un cos d'ample de façana ampliat modernament que sobresurt endavant. La façana original ha quedat a l'interior i està formada per un portal d'arc de mig punt de pedra i un portal a la dreta emmarcat amb brancals de pedra i llinda de fusta. Segons fonts orals hi havia una data inscrita en la part antiga que corresponia al segle XVIII (1707 o 1777) i que actualment es troba tapada.
    A la façana sud-oest hi ha un cos d'obra que sobresurt perpendicularment i conserva una finestra emmarcada amb brancals, llinda i ampit de pedra.
    La façana nord-oest correspon a una ampliació amb totxo vell i tapia on s'hi observen diverses obertures modernes. També la façana nord-est correspon a una ampliació d'un cos modern d'ample de façana construït amb obra, de teulada d'una vessant i amb diverses obertures modernes.

El topònim de la Pinya apareix documentat en l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Merlès de l'any 893: "..et usque ad ipsum rivulum qui dicurrit ad ipsa Pinga".