La Pencarona
Castellet i la Gornal

Vinyes de Cal Gat. Nord-est de Sant Marçal
    Emplaçament
    Carretera de les Masuques a Sant Marçal. Creuada AP7 el primer a la dreta, entre Cal Viló i Cal Gat Xic
    179

41.31133
    1.61367
    383956
    4574245
    08058 - 259
    s. III aC – s. III dC
    No s’ha dut a terme cap intervenció arqueològica
    CCAA 332
    Científic/Cultural
    08057A001000400000YF
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Descobert l’any 1955 i posteriorment publicat per Xavier Virella arran de la localització de diversos fragments ceràmics d’època romana, ceràmica ibèrica pintada, fragments d’àmfora i TS hispànica i sud gàl·lica. També es va localitzar una destral de basalt de forma cònica. L’any 1999  dins el projecte Estudi del Paisatge Arqueològic Antic a la Cossetània Oriental es van realitzar un seguit de prospeccions arqueològiques que van permetre identificar fragments d’opus signinum, de dolia, dos fragments d’estuc vermell, fragments de TS hispànica, sud gàl·lica i africana.  L’any 2002 durant la revisió de la Carta Arqueològica es va confirmar la presència de material ceràmic en superfície d’època ibèrica però principalment d’època romana. Actualment s’ha localitzat algun fragment de ceràmica comuna romana.

Possiblement correspongui a les restes d’un establiment rural d’època imperial amb nivells fundacionals d’època republicana.

Descobert l’any 1956 per Mossèn Santiago Casanova i estudiat l’any 1983 per Xavier Virella.

GUITART, J. (Inèdit): Estudi del paisatge antic a la Cossetània Oriental.