La Pedrera
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Clot de la Mare de Déu. A l'est del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí que porta a l'ermita de Sentfores, passat el mas de Sentfores de Baix
  455

  Coordenades:

  41.55502
  1.53793
  378073
  4601405
  Número de fitxa
  08226 - 322
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000907500CG70B0001EE
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La Pedrera és una masia aïllada d'època contemporània situada al sud-est del nucli de Sant Martí de Tous i reformada al segle XX. És un edifici construït amb un cos central i tres annexes adossats a la façana de ponent amb un pati central tancat per un baluard amb el portal d'arc rebaixat. El cos central és de planta quadrangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a l'antiga la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa i primer pis. Actualment l'entrada principal es troba situada a la façana de migdia amb dues finestres a la planta baixa i una finestra i un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i barana de ferro forjat al primer pis. La façana de ponent, per on també es pot accedir a la masia, té un portal d'arc rebaixat de pedra i una finestra a l'antiga planta baixa, actualment zona de corals i dues finestres i un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides i barana de ferro forjat a l'actual planta baixa i primer pis. L'espai interior actualment destinat a corals conserva l'antic forn de pa i la boixa del celler. Els tres cossos annexes, dos de planta quadrada i un de planta rectangular, tenen la coberta a una vessant i són utilitzats amb usos agrícoles. El tractament dels murs és de pedra vista, amb les obertures amb montants de morter de color blanc excepte els annexes que estan revestits amb ciment.
  A la banda sud i oest de la masia hi una set cossos de nova construcció utilitzats com a granja de porcs i magatzems agrícoles.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.