La Passió
Esparreguera

Av. Francesc Marimon, 83-89.
    Al Teatre de la Passió, al casc urbà.

Festa Tradicional d'Interès Nacional (1983)
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

La Passió es representa actualment al Teatre de la Passió. Aquest, amb un aforament de 1.800 espectadors, és considerat un dels més grans de Catalunya. Inaugurat l'any 1969, fou dissenyat especialment per a representar-hi La Passió. L'any 1997 fou objecte d'una important renovació. La Passió ha mantingut al llarg dels anys la seva estructura original i es representa en 35 escenes dividides en dues parts: la primera part al matí i la segona a la tarda. Aquesta estructura, poc freqüent en el teatre actual, converteix La Passió d'Esparreguera en una festa popular per gaudir-ne durant tot un dia. Un centenar de personatges, a més de quatre-cents figurants i poble, una orquesta, una coral, equips de tramoia, il·luminació i so, atenció a l'espectador, encarregats de vestuari i maquillatge, manteniment, administració, etc., tots ells (prop d'un miler de persones) són el veritable motor que dóna continuïtat a aquesta herència cultural. Sense oblidar el públic fidel (més de 15.000 persones cada any) que ha convertit una història, amb final conegut, en l'argument teatral més representat de Catalunya. La música en directe és un dels trets diferencials més importants de la Passió d'Esparreguera.Una orquestra de trenta músics, una coral de cinquanta veus i un orgue de set-cents tubs són els instruments que donen vida a la banda sonora de La Passió d'Esparreguera. Després d'alguns anys en què s'interpretaren peces de música clàssica, l'any 1976 s'estrenà el llibre musical compost especialment per a La Passió d'Esparreguera del mestre Josep Borràs, fill de la vila, fet que permet que cada any, si és necessari, es rescriguin noves peces, se'n modifiquin d'altres o s'adapti el pentagrama per a nous instruments. Pel que fa al text, la versió actual és una creació de l'artista esparreguerí Ramon Torruella Satorra, estrenada l'any 1960, que es manté fidel als textos evangèlics i s'adapta a la vegada a la realitat més immediata.

Les actuals Passions són una evolució lògica dels anomenats "misteris". El "misteri" fou una representació dramàtica d'origen medieval en la qual eren escenificats passatges de la vida de Jesús, de la Mare de Déu o alguns sants. Posteriorment el gènere evolucionà: l'escenografia es complicà, les representacions sortiren de l'interior de l'església cap a les places, la música abandonà cada cop més el seu paper preponderant, els clergues deixaren de ser els únics actors, es formaren confraries, intervingué la mímica, etc. Aquesta evolució continuada féu que al segle XIV, el misteris ja s'haguessin convertit en autèntiques representacions teatrals. De l'origen de la Passió a Esparreguera en consta l'existència d'una carta, datada de 1611, on uns veïns de la vila de Sant Llorenç d'Hortons s'adrecen a uns familiars d'Esparreguera anunciant-los que vindran a la vila per veure les representacions de La Passió. L'any 1860, després d'una llarga interrupció, s'iniciaren les representacions en un local tancat, obrint-se així l'etapa pròpiament històrica de La Passió d'Esparreguera tal i com la coneixem avui dia. L'afany dels homes del Patronat, des del 1957, es concretà amb la construcció de l'actual teatre, projecte iniciat el 1958 i inaugurat el 1969. La Passió d'Esparreguera fou declarada d'interès nacional l'any 1983.