La Mesquita
Súria

Camí rural a la Mesquita
    Dalt del Torrent Fondo

BCIL 5224-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Edifici que consta d'un cos central de planta rectangular allargada amb afegits a un lateral i al peu. Inicialment devia constar de dos pisos i golfes que, com es pot apreciar, han estat aixecades recentment formant un nou pis. L'edificació que es pot veure és del 1865 segons data de la llinda de la porta principal. Al seu interior conserva el celler amb botes petites de cèrcols de ferro, coves de vímet i canya i, en altres dependències, un banc de fuster com a elements mobles d'interès. Té dos cisternes i un pou. L'encercla un jardí.

El 1860 constava d'un edifici habitat i un altra que no, segons un cens (REGUANT, CASTELLANO, 1980). En un altre cens de l'any 1877 apareix com a masia de dues edificacions d'un i tres pisos, una habitada i l'altre no. El 1886 el maso del Cortés o Mesquita era propietat de Rosa Planell i el 1887 era habitat per 12 persones (REGUANT, CASTELLANO, 1980).

REGUANT i AGUT, Josep (1988) "Súria", Història de les comarques de Catalunya. Bages. Volum II, pp. 475-502, Manresa, Edicions Parcir, Edicions selectes.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.