La Mentirosa Petita
Collbató

Paleògen
    Neògen
    Generalitat de Catalunya, Pl. Sant Jaume, 2, Barcelona (08002)
    Assumpta Muset Pons

La Mentirosa Petita és una surgència intermitent que hi ha en una capa de conglomerats de ciment argilós rogenc. Només raja després de pluges fortes i prolongades i per períodes molt curts. Pot estar anys sense que en surti aigua.
    La Mentirosa Petita neix en un forat triangular i encarat al sud-est que hi ha arran mateix de la carretera de Collbató a Monistrol, molt a prop del torrent Fondo i de la Mentirosa Gran. Forma una cova d'uns 30 m, dels quals 25 m són penetrables. Pertany a la xarxa hidràulica subterrània de la muntanya, que en èpoques de pluges fortes i continuades, s'omple d'aigua i flueix a l'exterior.

A Collbató hom la coneix com la Mentinosa Petita.

FONT I SAGUÉ, N. (1897), "Fenòmens hidrològics (I)", Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, vol. VII, núm. 35, p. 314-323, p. 316;
    LLOPIS LLADÓ, M. i THOMAS CASAJOANA, J. M. (1955), "Estudio Hidrológico de la vertiente meridional de Montserrat", Speleon IV, núm. 4-5, p. 119-191.
    AMICS DE MONTSERRAT (1967), Ermites i fonts montserratines, Granollers, Edicions Montblanc, p. 7-19.