La Masia de Castellar
Aguilar de Segarra

A la riba esquerra de la ribera de Maçana, a llevant del Castell de Castellar
    Partint del km 3 de la carretera N-141g, cal seguir durant 850 m un camí que va cap al sud-oest

BCIL Catàleg, 26
    Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

Edifici de planta rectangular amb edificacions auxiliars annexes o segregades que s'hi ha anat afegint al llarg del temps.
    La façana principal de l'edifici originari està orientada a sud-oest, i presenta planta baixa i primer pis. De la planta baixa cal destacar el gran portal adintellat, a la llinda del qual hi ha gravada la data de 1880. La resta d'obertures d'aquesta planta baixa i el primer pis formen part, per la seva grandària i fesomia, de les reformes que s'hi van dur a terme a la dècada de 1970. Tot i això, allò que més altera l'aparença de la façana és l'edifici annexat perpendicularment a ella.
    La coberta del cos principal és a dues aigües, L'aparell és de blocs desbastats lligats amb morter, avui a la vista però probablement arrebossats en el seu moment.
    Pocs metres al sud de l'edifici principal hi ha la pallissa, l'altre element d'interès del conjunt.

L'antecedent d'aquest edifici seria l'antic mas de la Calçada, documentat al segle XIV. Al cadastre de 1716 ja constava com a Masia de Castellar, que hauria estat notablement reconstruïda a mitjan segle XIX.