La Martina. Mas Cardona. Mas d'en Pere.
Castellfollit de Riubregós

Al punt terminal del Camí de la Martina, 2 km a l'E del seu inici a la C-1412a

Obra original emmascarada per ampliacions posteriors. Abandonament d'algunes parts.
    Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
    Xavier Bermúdez López

Masia que reflecteix diverses fases de construcció. De totes elles, l'originària sembla ser l'ala nord, de planta quadrangular i alçada amb carreus ben treballats de pedra. Se'n conserven la planta baixa i el primer pis, si bé algun parament (avui a la vista, tot i que per les seves característiques sembla haver estat intern) revela que se n'han perdut parts originals. Quant als annexes més recents, destaca la façana est, amb un parament irregular de pedra en el qual s'obren portes i finestres de diferents moments, moltes de les quals estan tapiades. L'espai interior que ocupa la planta baixa és una peça allargada coberta amb volta de canó feta de pedra i encofrat de calç. Des de dins, uns contraforts asseguren la façana entre les obertures descites.

FARELL (1994b: 36) esmenta que antigament s'havia dit Mas Cardona i Mas d'en Pere. Però hi ha dubtes amb la seva denominació antiga.

Segons FARELL (1994a:144) la masia estava habitada l'any 1981.

FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.
    FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.