La Madrona
Puig-reig

La Madrona
    Al km 10 de la ctra. BV 4131 prendre pista asfaltada en direcció S-W, a 2 km trencall a la dreta.

: XII-XX
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Masia de petites dimensions que ha estat força modificada i pràcticament no conserva les característiques tradicionals. Consta d'un cos principlal, de planta rectangular, amb un cos adossat de manera oblíqua a l'angle sud-est i un porxo a la façana nord. Actualment consta de planta baixa més un pis, però antigament la casa era més alta i tenia un altre pis sotacoberta, amb una galeria de quatre arcades. Els murs de les façanes són de pedra semiarrebossats, a excepció d'algun tram rehabilitat que està arrebossat sense pintar. La coberta és recent i feta de teula àrab a dues vessants. Les obertures són emmarcades amb maó.
    A la façana nord hi ha afegit un porxo fet amb murs de pedra i coberta a base d'un embigat de fusta i teules. Davant de la façana est hi ha un cobert amb murs de pedra a la base i completat amb parets de maó. Al nord de la masia hi ha altres coberts de nova construcció.

El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element

És un mas d'origen medieval, documentat ja els segles XII i XIII. No sembla haver crescut excessivament als segles XVIII i XIX. Recentment ha sofert modificacions importants.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982
    GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    AADD (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Fitxa 1.15