La Grossa
Calders

Camí que surt abans del Km. 22 de la ctra. N- 141 en direcció sud. A un Km aprox.

XVII-XIX
    Jordi Piñero

Masia gran que consta de diferents construccions: casa dels propietaris, casa dels masovers, construcció anomenada "casa dels pobres", pallissa i femer. El cos residencial és de planta més o menys quadrada. Amb el carener paral·lel a la façana principal. Té portal adovellat i 3 balcons (fets el 1798 segons una inscripció de la barana). A la part sud hi ha interessants galeries amb pilastres de pedra (segle XVIII) sobre una base porxada. Coberts annexos i una construcció en forma de torre que correspon a les comunes. A la part nord hi ha una era enllosada i la pallissa (1684), amb un interessant portal d'arc rebaixat, amb dovelles encaixades de manera singular. L'interior de la casa es troba ben conservat: El celler té arcades ogivals i un fragment d'opus spicatum. Les alcoves tenen motllures de guix.

-Inscripció a les baranes dels balcons: 1798
    -Llinda de la façana: "Joseph Gros 1767"
    -Pilastra de la galeria sud: "17(...) Jaume Gros"
    -Dovella central de la pallissa: 1684
    -Altres inscripcions: 1919
    -El cos central de la casa és situat en la mateixa línia del termenal entre Calders i Moià

L'arxiu de la casa conserva un pergamí de l'any 1323. Sembla que és un contracte del mas signat pel Senyor de Calders. Des d'aleshores la família que l'habita són els Gros. Durant la Guerra del Francès el quarter general de la resistència contra les tropes napoleòniques era instal·lat a l'Hostal de la Grossa (indret molt proper, al terme de Moià). Segons les notes escrites en un diari conservat al mas La Grossa, el dia 30 de gener de 1809 una columna comandada pel general Palafox i el marquès de Lesan "robaren tot lo que podien". Van cremar bosc i mobles de la casa. A principis del segle XIX un tal Josep Gros, que era escultor, va fer les motllures de guix en diferents habitacions, que encara es conserven. Pels volts de 1910, a causa d'un matrimoni sense descendència, la propietat passà a un nebot, de cognom Illa (el pare de l'actual propietari). Segons sembla, a l'anomenada "Casa dels pobres" s'hi acollia tots els que passaven i ho demanaven. Al costat hi ha diversos xiprers, que són símbol d'acollida. Durant la Guerra Civil també va sofrir importants destrosses. Al mas hi vivia un fill de la casa que era capellà i tenia una important biblioteca de temes religiosos. Durant 8 dies hi va haver foc. Es van cremar llibres, documents i altres elements, entre els quals possiblement un quadre del Greco.

-Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, p. 148.