La Fumera
Navàs

Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    De la carretera que uneix Palà de Torroella i Palà Nou en surt un camí cap a l'est i després nord-est. A uns 2,5 km, trencall a la dreta cap a cal Satre i la Fumera, uns 800 m.
    387

41.8636
    1.74504
    395845
    4635393
    08141 - 184
    XVIII-XXI
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 65.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic.
    08140A013000070000IY
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans. Consta d’un cos residencial de planta irregular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té un conjunt de coberts adossats sobretot a la part sud-est. La casa es va bastir en dues fases principals. El cos més antic és el posterior, a l’est, i es caracteritza per tenir algunes finestres emmarcades amb pedra carejada o bé amb llindes de fusta. Més endavant (segurament a la segona meitat del segle XIX) s’amplià amb el cos més gran i més alt a ponent, caracteritzat perquè té les finestres emmarcades amb maó. Devia ser llavors quan la part posterior va quedar com a estable. La façana principal, encarada vers el sud-est, ha quedat recollida dins un petit pati envoltat de coberts. El portal d’accés a la casa és llinda i brancals de pedra, mentre que el portal exterior d’accés al barri és amb arc rebaixat. La façana més visible és la de ponent, distribuïda en base a un eix principal d’obertures a la part central. Els murs són de paredat comú, a pedra vista i amb carreus escairats a les cantoneres. Al costat nord la casa té adossats diferents cossos menors que corresponen a dues tines. Es conserva una tercera tina en una altra part de la casa. Més recentment, les dependències de la part sud s’han adaptat amb una galeria d’arcades de totxo.

Informació facilitada pels propietaris

La casa de la Fumera probablement es va aixecar al segle XVIII o començaments del XIX. Cap a la segona meitat del segle XIX es devia ampliar amb un cos davanter més gran. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 ja apareix anomenada com “La Fumera”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 6 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

Devia ser cap a principis de segle XX que es va construir una sínia al costat de la riera d’Hortons per regar una zona d’horta prop de la casa. Sembla que va funcionar fins no fa gaires anys, ja que el mecanisme es troba intacte.

Pels volts de l’any 2000 la casa fou adquirida pels actuals propietaris, que hi han fer reformes i ampliacions, especialment a la part dels coberts al sector sud.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Fitxa RU 101.