La Font Gran
Santa Eulàlia de Riuprimer

Al costat de la carretera BV-4316
    Quilòmetre 7,5 de la carretera BV-4316 direcció Santa Maria d'Olo

La vegetació no està controlada, en el moment de la nostra visita.
    Pilar Camañes

La Font Gran és en aquests moments un aqüífer de gran cabal, canalitzat per aportar aigua al poble de Santa Eulàlia. En l'indret on hi hauria la font, amb diversos trams d'escala i un berenador tot de pedra, si aixeca una caseta en que s'indica que es tracta d'un punt de captació d'aigua de consum humà, a sota dues dates, 1934, moment en que es comença a captar l'aigua i una altra pedra, 1684, probablement provinent de l'antiga font.

Per arribar s'ha de baixar fins al riu Mèder per un camí al costat d'un camp. S'ha de creuar el riu i a la dreta ja s'aprecia la construcció de captació d'aigua. Al arribar a la Font no es pot identificar, ja que no està senyalitzada.

Sembla que s'ha de considerar que la Font Gran tindria ¡ una construcció vinculada des de 1684. La Font Gran, la font d'en Janot, molt propera, i la Font dels Avellaners –avui desapareguda–, han proporcionat l'aigua al poble. De fet el 21-10-1933 l'ajuntament acorda de fer un estudi sobre la portada d'aigües al poble des de la Font Gran. A partir de 1934 es porta l'aigua d'aquest aqüífer fins al poble, on arribava pel propi desnivell, sense necessitat de motor, i s'emmagatzemava en un dipòsit que hi havia on ara es troba la fàbrica de Can Llaudet, on tambñe hi havia el safareig. En el moment de construcció de la fàbrica, 1957-1958, és quan es va posar una bomba per a fer arribar l'aigua a un nou dipòsit situat a prop de la casa del Puig de Ventallola, i des d'aquest punt al poble. Encara avui, el dia de la tornaboda de la Festa Major es va a la Font Gran per dinar-hi i ballar sardanes. A mes, les fonts han estat també, i ho són encara, molt importats per la fauna salvatge i per la ramaderia de la contrada.