La Fonda
Mura

Nucli antic

María del Agua Cortés Elía

Edifici de planta baixa i dos pisos, amb coberta a doble vessant de teula àrab amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a sol ixent. Es troba al costat de la riera de Nespres, al meandre, i davant de la plaça de l'església.

L'edifici que es coneix com la Fonda va ser construït al segle XVIII, tot i que ha estat modificada posteriorment.En aquesta època era una casa de pagès que tenia animals a la planta baixa i habitatge al pis. A inicis del segle XX (el 1905) es va instal·lar la família Cortés que eren masovers del Puig de la Balma. Posteriorment s'hi va instal·lar el fuster Feliu Puig, després hi van viure l'Amadeu Piqué de cal Batista, el Valentí Sellarés i finalment el Manel Sellarés i l'Esperança Gibert fins l'any 1974. Aquests darrers van instal·lar una fonda amb habitacions i restaurant, eren coneguts com el Manel i l'Esperança de la Fonda. L'any 1974 la Fonda la va agafar la família de cal Carné, amb la Roseta al davant i l'Esteve i l'Andreu, però únicament com a restaurant, fins a l'any 1984 que ho varen deixar i va passar a ser una altra vegada habitatge familiar.

Aquesta casa correspon a l'etapa d'ampliació del nucli de Mura durant el segle XVIII, coincidint amb la important expansió de la vinya. El nucli antic, que es va configurar a l'edat mitjana, amb 32 famílies el 1365, 20 cases el 1592. El segle XVII augmentà arribant a 49 cases juntes, el 1782 tenia 103 habitants i el 1860 hi havia 126 al poble i 12 al raval, riera avall. Aquesta agrupació de cases ja existia els primers segles medievals, amb modificacions a diferents èpoques i amb la més important probablement després dels terratrèmols del segle XV. Possiblement l'edifici actual de la Fonda ocupés una antiga edificació originada a l'edat mitjana i molt transformada al llarg dels segles.