La Florida Nord - Can Soldevila
Santa Perpètua de Mogoda

Bé catalogat
    si, CCAA, N.12240
    Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
    Goretti Vila i Fàbregas

El jaciment de La Florida Nord - Can Soldevila es troba en els terrenys ocupats per la urbanització de la Florida, situada al sud-est del nucli urbà de Santa Perpètua de Mogoda, entre l'Avinguda Quinze, el Carrer Setze i el Passatge Major.
    El jaciment estava format per 5 sitges d'emmatzematge situables cronològicament tres d'elles, en un moment inicial del ferro (LFN_CS 1, LFN_CS 2 i LFN_CS 5) i les altres dues al bronze inicial (LFN_CS 3 i LFN_CS 4).
    Les estructures de l'edat del ferro eren de planta circular entre 136 i 214cm de diàmetre, de secció troncocònica i fons pla. Conservaven una fondària entre 100 i 54cm i al seu interior s'han recuperat fragments ceràmics amb cordons impresos situats a la inflexió entre el cos i al vora, nanses de cinta elevades, decoracions que combinen incisions, impressions i acanalats, bases planes, un peu anular...
    Les estructures de l'edat del bronze mostraven diferències morfològiques respecte les de l'edat del ferro. L'estructura LFN-CS 4 era de planta circular de 103cm de diàmetre, secció cilíndrica i fons còncau, amb una fondària conservada de 92cm. Al seu interior es van recuperar fragments ceràmics corresponent a dues tenalles de cos hemisfèric i base plana, una amb el coll diferenciat i l'altra amb la vora recta, que presenten 4 aplicacions en forma de llengüeta a la part mitja o superior del vas, i paral·leles a aquestes, 4 petits mugrons situats a l'alçada de la vora; un vas de tendència troncocònica de base plana i una nansa de cinta de secció aplanada amb decoració de petites línies incises al perímetre superior del vas, en contacte amb l'angle exterior del llavi i vàries aplicacions en forma de petits mugrons situats a l'alçada de la vora (4 d'elles situades sobre la nansa); algun fragment pertanyent a formes carenades. L'estructura LFN-CS 3 era de planta circular de 50 cm de diàmetre a la seva base, secció cilíndrica i fons còncau, amb una fondària conservada de 75cm. Es trobava seccionada verticalment i al seu interior es va recuperar molt poc material arqueològic, únicament algunes restes òssies corresponents a un ovicaprí i escassos fragments informes de ceràmica a mà. Tot i això, es va adscriure a aquest moment cronològic per la seva proximitat a l'estructura LFN-CS 4 i la seva similar morfologia constructiva.
    A part d'aquestes estructures també es va documentar una petita estructura probablement relacionada amb un sistema de canalització i distribució d'aigües pel conreu i diverses mines d'aigua d'època moderna.

SERVEI D'ARQUEOLOGIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. (2009). Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).